nu geen verzendkosten
snelle bezorging
uitgebreide kennis

Let op: De Wilde is verhuisd naar de Ganzekolk 7 in Empe

Heideplanten zijn makkelijk in onderhoud en bloeien met prachtige kleuren. Zoals de naam al doet vermoeden bloeit de zomerheide (Calluna vulgaris) gedurende de zomerperiode. Uiteraard bloeit de winterheide (Erica carnea en Erica x darleyensis) tijdens de winter. Hieronder vindt u een beschrijving van de verzorging.

Planten
Heideplanten zijn zuurminnende planten. Dit betekent dat ze minder geschikt zijn voor kleigrond en kalkrijke grond. Over het algemeen kunnen deze planten goed groeien op een wat drogere bodem. Maar ook heide heeft in hele droge periodes extra water nodig. Bij voorkeur geeft u dan in één keer veel water en niet iedere dag een beetje. Ze gedijen zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Plant ze echter niet onder een dicht bladerdak of in de schaduw van een huis. Een ‘open’ plek waar de wind vrij spel krijgt, voorkomt schimmelziektes. De reden hiervoor is dat de wind de planten droog blaast.

Bij het planten kunt u gebruik maken van tuinturf of heidecompost. Het is goed om ze iets dieper te planten dan ze oorspronkelijk in het potje stonden. Dit bevordert het doorwortelen van de grond. Er zijn twee periodes waarin u Heide het beste kunt planten. In het najaar (september-november) en in het voorjaar (maart-april). Maar in principe kunt u zowel winter- als zomerheide het gehele jaar aanplanten. De langzaamgroeiende soorten plant u op zo’n 25 cm van elkaar. Bij de snelgroeiende soorten houdt u 40-60 cm aan.

Bemesten
Gebruik in ieder geval geen kalk voor heideplanten, dit maakt de grond neutraler terwijl ze juist van zure grond houden. Ze hebben verder weinig voeding nodig en doen het goed op wat schrale grond. Wel is het aan te raden om in het vroege voorjaar bemesting toe te passen voor het gehele jaar. Er zijn speciale heidemesten te krijgen. Gedroogde koemest met wat beendermeel  is echter ook goed voor deze planten. Probeer te voorkomen dat de mestkorrels op de planten zelf komen te liggen. Daarnaast is het belangrijk alleen te mesten als de planten droog zijn. Anders kunnen deze verbranden. Het af en toe toevoegen van wat tuinturf zorgt ervoor dat de zuurgraad van de grond optimaal blijft.

Snoeien
Het snoeien van heide doet u het beste met een heggenschaar. U topt daarbij de planten. Let op dat u niet in het ‘kale’ hout snoeit. Op dit gedeelte lopen de heideplanten niet meer uit. Zomerheide vormt vaak wat langere stengels dan winterheide. Als de zomerheide te hoog wordt kunt u in maart/april de takken terug knippen. U knipt ieder jaar na de bloei de oude bloemstengels af. Een aantal soorten hebben in het voorjaar gele/rode groeitopjes. Deze soorten kunt u in september snoeien om ook van de groeitopjes te genieten. Het beste snoeiresultaat krijgt u door de takken net onder de uitgebloeide bloemtrossen van het jaar ervoor af te knippen. Planten die een aantal jaren niet geknipt zijn laten zich moeilijk verjongen. Winterheide snoeit u in maart/april. U knipt dan de uitgebloeide bruine bloemen af. Aangezien winterheide vaak minder lange uitlopers maakt is drastischere snoei veelal niet nodig. Zelfs het uitknippen van de uitgebloeide bloemen is geen noodzaak.

Overige informatie
De eerste jaren na de aanplant is het van belang de grond onder de heideplanten onkruidvrij te houden. Pas hierbij op voor de planten. Heide wortelt vrij ondiep en de wortels beschadigen dan ook al snel. Met de hand wieden is dus aan te raden. Na een aantal jaren zijn de planten dicht tegen elkaar aangegroeid en krijgt onkruid weinig kans. Een laag tuinturf van 2-3 cm kan ook veel onkruid voorkomen.

ONTVANG NIEUWS EN UPDATES

We gebruiken uw email adres enkel voor het versturen van de nieuwsbrief!

VEILIG BETALEN

betaalmogelijkheden

Alle prijzen zijn inclusief BTW

VOLG ONS

© 2024 DeWilde

Beoordeling door klanten: 9.1 / 10 - 2982 beoordelingen