nu geen verzendkosten
snelle bezorging
uitgebreide kennis

Let op: De Wilde is verhuisd naar de Ganzekolk 7 in Empe

Wat is de beste planttijd voor rozen?

Rozen planten kunt u het gehele jaar doen. Planttijd vanaf november tot juli heeft de voorkeur. Het planten van rozen in de herfst heeft het voordeel dat de naakte wortels snel zullen aanslaan omdat de grond dan nog lauw is. Hierdoor loopt de roos sneller uit in het voorjaar. Maar rozen planten kan ook in het voorjaar zolang het niet vriest. Rozen in pot plant u het hele jaar door, want deze zijn al in de winter geplant door de kweker en dus is dit altijd goed!!

Waar kan ik rozenstruiken kopen?

Rozenstruiken kopen kunt u het best doen bij een kweker als Rozenkwekerij De Wilde. Wij zijn een honderd jarig oud bedrijf met veel verschillende rozensoorten. Rozenkwekerij De Wilde is marktleider op het gebied van verkoop van buitenrozen in de Benelux. Wilt u een mooie rozenstruik kopen? Wij voorzien u altijd van een goed advies.

Waar moet ik op letten bij rozen kopen?

Bij rozen kopen kunt u met een paar zaken rekening houden. Let op dat de takken van de roos niet gekneusd of beschadigd zijn. Maar ook of de wortels niet te droog zijn. En bekijk of de roos goed vertakt is. Een roos met mooie vertakkingen, ongeveer 3 takken, wordt uiteindelijk het mooist. 

Welke grond is het beste voor rozen?

Rozen houden van vruchtbare grond. Het liefst is de grond mooi vochtig en humusrijk. Maar niet te zanderig en goed doorlatend. Goede grond voor rozen is bijvoorbeeld kleigrond, zavelgrond of potgrond met tuinaarde.

Welke kleur roos is het sterkst?

Alle kleuren rozen kunnen sterk zijn. Het gaat om de soort roos in combinatie met de kleur: Bijvoorbeeld Rosa Leonardo da Vinci is een heel sterke roos met een hardroze kleur. Veelal de roze soorten rozen blijven langer en beter bloeien.

Wat zijn Rambler rozen?

De Ramblers vormen een aparte groep die horen bij de klimrozen. Rambler rozen bloeien in de zomer en hebben vaak kleine bloemen in grote trossen. Ramblers hebben een ongekende groeikracht en zijn daardoor niet echt geschikt voor een kleine tuin. Deze rozen kunnen hoog klimmen en komen daardoor beter tot hun recht in een grote tuin. Rambler rozen groeien hard en worden daarom vaak geleid in bomen of op daken van schuurtjes. Snoei de ramblers altijd na de bloei en haal er dan niet veel hout weg. 

Welke roos bloeit het langst?

Het liefst wilt u natuurlijk lang genieten van rozen in de tuin. De rozen die het langst bloeien zijn halfgevulde en klein-bloemige rozen. Deze bloeien vooral langer door in het najaar. Daarnaast is het van belang om regelmatig uitgebloeide bloemen weg te halen. Zo komt er ruimte vrij voor nieuwe knoppen en gaat de meeste “energie” naar de groei van de nieuwe rozen. 

Hoe moet ik rozen snoeien?

Waarom rozen snoeien? Met rozen snoeien houdt u de roos op maat en bevordert u de bloei van nieuwe knoppen. Rozen snoeien kunt u het best doen in maart. Door de struikrozen goed kort terug te snoeien, kunnen ze van onderuit goed uitlopen. Door te snoeien blijft de roos met jonge takken terug komen en blijft de roos langer mooi, tot jaren achtereen. Snoei de roos schuin boven de kop af, maar zorg er wel voor dat de snoeiwonden klein blijven.

Hoe snel groeit een roos?

De roos groeit in één seizoen tot volle wasdom en bloeit ook het eerste jaar volop. Klimrozen, zoals ramblers, kunnen per jaar wel 3 meter groeien. 

Hoeveel zon hebben rozen nodig?

Rozen staan het liefste in de zon. Bij voorkeur op een plek met minimaal 2 tot 3 uur zon per dag. Ze verdragen wel minder zon, maar zullen dan minder hard groeien. Zorg in elk geval wel voor een bemeste grond als de roos op een (half)schaduw plek komt te staan.

Hoe moet ik rozen planten?

Na het kopen van rozen is het tijd om ze een mooie plek in de tuin te geven. Maar hoe gaat rozen planten? Zorg ervoor dat de grond voedingsrijk is, met voldoende humus. Maak een ruim plantgat (ca. 40x40 cm) en mix de uitgegraven grond met bodemverbeteraar voor rozen, zoals rozengrond. Plant de roos met de hele kluit in het gat, vul het gat en druk de grond goed aan. Geef de roos regelmatig voldoende water, vooral in het eerste jaar en in de eerste weken na het planten. 

Wat zijn wilde scheuten bij rozen?

Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien. Maar probeer dit te voorkomen, anders raakt uw roos overwoekerd. De wilde scheuten moeten dan worden verwijderd uit de onderstam of wortels, want anders sterft de geënte roos af en houd je alleen de wilde struik over. Hoe herken ik een wilde scheut? Deze herkent u doordat hij uit de grond komt. Daarnaast hebben deze takken ander blad en een ander tak dan de geënte roos. Wilde scheuten kunnen het beste met een bot voorwerp afgescheurd of afgestoken worden. 

Hoe moet ik mijn rozen bemesten?

Rozen hebben de juiste voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen bloeien. Daarvoor is het bemesten van rozen nodig. Rozen kunt u het beste bemesten vanaf februari tot eind augustus. Gebruik hiervoor de De Wilde rozenmest in combinatie met rozenmest van DCM of Fertisol. Het makkelijkste is om de rozen elke maand te bemesten. Maar doe dit niet te veel; bijvoorbeeld 50 gram per plant.

Wat is meeldauw bij rozen?

Meeldauw is een schimmelziekte bij rozen. Dit is een wit poederachtig laagje op de bladeren (en soms bloemknoppen); het lijkt een beetje op een donslaagje. Als gevolg van meeldauw kunnen de stengels splijten, daarom is het goed om dit snel te bestrijden. Meeldauw bestrijden kan biologisch met natuurzwavel.

Wat is sterroetdauw bij rozen?

Sterroetdauw is een schimmel die zwarte vlekken op de bladeren van rozen maakt. Door de zwarte vlekken valt het blad vaak af, waardoor de roos dan kaal wordt. Wat te doen bij sterroetdauw op de roos? Ruimde bladeren op, zorg voor voldoende mest en zorg voor voldoende water bij de roos.

Wat is roest op rozen?

Groepjes kleine oranje puntjes op de bladeren en stengel duidt meestal op de schimmel ‘roest’. Roestziekte op rozen ontstaat vaak als de plant het niet naar zijn zin heeft. Bijvoorbeeld als hij minder goed verzorgd wordt. Roest op rozen is lastig te bestrijden. Het (regelmatig) bemesten en water geven helpt zeker om de plant weer vitaal te krijgen.

Mijn roos heeft opgerolde bladeren, hoe kan dat?

Er zijn verschillende insecten die opgerolde bladeren bij rozen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn bladrollers. Dit is een groep overwegend kleine nachtvlinders, die hun eitjes op de rozenbladeren leggen. De rupsen die uit de eitjes komen, spinnen de bladeren dusdanig tegen elkaar of aan elkaar dat ze opgekruld raken. Bestrijden kan met natuurlijke vijanden, dat zijn bijvoorbeeld sluipwespen en roofwantsen. Dit betekent dat er in ieder geval voldoende stuifmeel- en nectar producerende planten in de buurt moeten staan. 

Bladluis op rozen, wat kan ik doen?

Bladluizen scheiden de stof honingdauw af, maar de roos gaat hier niet van dood! Bladluizen hebben veel natuurlijke vijanden (zoals sluipwespjes). Wel kan de honingdauw uiteindelijk leiden tot roetdauw. Wordt de bladluis te erg, dan kunt u dit bestrijden met bijvoorbeeld alcohol en groene zeep.

Wat u ook kunt doen, is ervoor zorgen dat natuurlijke vijanden van bladluizen het goed naar uw zin hebben in uw tuin. Natuurlijke vijanden zijn bijvoorbeeld sluipwespen, zweefvliegen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen. 

Hoe kan ik ziektes bij mijn rozen voorkomen?

Ziektes bij rozen wilt u natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Enkele tips:

  • Geef de rozen een goede plaats in de tuin. Met genoeg zon en licht en met doorstroom van wind om de roos droog te blazen.
  • Gebruik speciale rozenmest voor een voedingsrijke grond. Zo wordt de roos gevoed en groeit deze beter.
  • Let er bij het water geven op dat het water zoveel mogelijk bij de wortels komt en niet op het blad.
  • Geef de roos in de ochtend water, zodat hij de rest van de dag kan drogen.
  • Controleer uw rozen regelmatig en houdt in de gaten of u vreemde veranderingen ziet. Verwijder bijvoorbeeld aangetast of dor blad.

Hoe snoei ik uitgebloeide rozen?

Zijn de rozen aan uw rozenstruik uitgebloeid? Verwijder deze rozen dan zo snel mogelijk, zodat de energie van de plant naar de nieuwe knoppen toe kan gaan. Ook zorgt het verwijderen van uitgebloeide rozen ervoor dat u de doorbloei stimuleert.

Hoe kan ik uitgebloeide rozen knippen?

In de maanden juni, juli en augustus kunt u de bloei van rozen in uw tuin verlengen door de uitgebloeide rozen weg te knippen. Zo kunnen rozen tijdens hun tweede bloei alle kracht geven aan het maken van nieuwe knoppen. Het is belangrijk om de roos 10 cm onder de knop af te knippen net boven een blad. 

Hoe moet ik klimrozen snoeien? 

Klimrozen bloeien op meerjarig hout. Snoeien van klimrozen kan al in februari of in maart, maar snoei niet als het vriest. Behoud de lange hoofdtakken en knip de toppen iets terug, zodat de tak door kan groeien. Snoei alle zijtakken die uit de hoofdtakken groeien terug op drie à vijf ogen, dit is ongeveer 2 cm vanaf de tak. Takken die in de weg zitten, kunt u natuurlijk altijd snoeien. Controleer meteen of de klimroos nog goed bevestigd is en geef de takken de ruimte om uit te lopen.

Hoe moet ik stamrozen verzorgen? 

Stamrozen zijn rozen die op een rechte onderstam zijn geoculeerd. Ook stamrozen moeten elk jaar in de late herfst of begin maart gesnoeid worden, om de roos het best te laten bloeien. 

Als het zeer hard vriest, kunt u ze het best met een zak bedekken tegen de strenge kou. Hiervoor zijn er speciale zakken op de markt. Ook coniferentakken en opvullen met wat stro of iets dergelijks werkt ook. Verwijder wanneer het niet meer vriest op tijd de zak, anders zullen de ogen te vroeg uitlopen en wordt de plant nog vorstgevoeliger. Gebruik ook om die reden geen plastic zak.

ONTVANG NIEUWS EN UPDATES

We gebruiken uw email adres enkel voor het versturen van de nieuwsbrief!

VEILIG BETALEN

betaalmogelijkheden

Alle prijzen zijn inclusief BTW

VOLG ONS

© 2024 DeWilde

Beoordeling door klanten: 9.1 / 10 - 2982 beoordelingen