nu geen verzendkosten
snelle bezorging
uitgebreide kennis

Let op: De Wilde is verhuisd naar de Ganzekolk 7 in Empe

Snoeien

Snoeien heeft een dubbel doel: de roos op maat houden en de jonge loten bevorderen tot betere bloei. ‘Groei volgt het mes’ is een oud gezegde: zwakke rozen hebben meer baat bij sterke snoei dan krachtig groeiende struiken. Het is goed om te wachten met snoeien tot het eerste nieuwe schot aan de rozen verschijnt, vanaf half maart. Eerder snoeien kan schadelijk zijn, omdat de roos kan bevriezen. Het snoeimes of de snoeischaar die aan twee kanten snijdt, moet scherp geslepen zijn: er mogen geen rafelige wonden ontstaan. Snoei steeds schuin boven een knop af, maar niet té schuin, want snoeiwonden moeten klein blijven! Als alle rozenafval –snoeisel, dode blaadjes en oude bloemen – wordt opgeruimd, verdwijnen hiermee ook eventuele ziektekiemen in de afvalbak. Een belangrijke stap is het verwijderen van dood en ziek hout. Het snijvlak van gezond hout is wit of lichtgroen. Takjes die twijfelen tussen leven en dood knipt men steeds verder terug tot er op het snijvlak geen bruin vlekje zichtbaar is. Ook kruisende en schurende takken worden weggesnoeid. Voorts volgt men één van de twee volgende snoeiwijzen:

• Snoei van heesterrozen
De eerste jaren niet te veel snoeien, is het devies. Na drie of vier jaar zijn er meestal veel takken die uit de grond opkomen. Zonodig neemt u een of twee takken bij de basis weg. Om de struik op maat te houden knipt u een derde van de andere takken af. Dit geldt ook voor oude rozen met een remonterende bloei (‘Sweetheart’). Wilde rozen zoals Rosa glauca en Rosa rugosa snoeit u alleen om de struik te verjongen. Bij de eerste kunt u af en toe een dikke ‘verhoute’ tak aan de basis wegnemen, bij de tweede kunt u ’s winters eens in de vijf jaar de hele struik op 10 centimeter hoogte afzagen.

• Snoei van grootbloemige rozen, trosrozen en lageheesterrozen
Dit zijn de kleurbrengers van de tuin. Deze rozen kunnen tot 15 à 20 centimeter, of op de traditionele manier tot ‘luciferdoosjeshoogte’, worden teruggesnoeid. Maar ook hier zijn de inzichten veranderd. Bij krachtig groeiende struiken kunt u het laten bij het afknippen van een derde van de takkengroei. Deze rozen zullen even goed bloeien en passen zo wellicht beter in border of bloemperk.

• Snoei van Engelse rozen
Deze rozen moeten jaarlijks met de helft of eenderde in hoogte worden gesnoeid. De uiteindelijke hoogte van de plant kan worden bepaald door te snoeien. Over het algemeen geldt dat vrij radicaal snoeien minder, maar grotere en meer ontwikkelde bloemen oplevert dan op een lagere en compactere struik. Door hem minder radicaal te snoeien groeit de struik langer en natuurlijker en produceert hij een overvloed aan bloemen. De planten zullen hierdoor onderin echter kaal worden.

• Snoei van klimrozen

In de eerste 2 tot 3 jaar hoeven deze rozen niet te worden gesnoeid. Snoei de scheuten aan de hoofdtak die in het vorige seizoen hebben gebloeid tot 2 à 3 cm. Dit betekent in de praktijk dat u na de snoei een mooi verdeeld hoofdtakkenstelsel zoals bij leifruit overhoudt. Aan deze hoofdtakken zitten kleine ‘kapstokjes’ waarop zich nog dezelfde zomer de nieuwe bloeischeuten zullen ontwikkelen.

• Snoei van stamrozen
De treurrozen snoeit u nauwelijks (treurrozen zijn eigenlijk klimrozen die op een stam geoculeerd zijn). Houd de treurroos luchtig door oude takken vlak bij de stam af te knippen. Scheuten die vorig jaar bloeiden, snoeit u terug tot 2-3 cm op de hoofdtak. Deze ‘kapstokjes’ leveren veel uitlopers met bloemen op. Modelsnoei door de onderste takken gelijk af te knippen kunt u naar eigen inzicht toepassen. De overige stamrozen snoeit u altijd goed kort, tot ongeveer 10 cm van de stam. De kroon blijft zo jong en goed in vorm.

• Snoei van ramblers

Ramblers hoeven weinig te worden gesnoeid. U kunt ze het beste gewoon laten kruipen of klimmen. Als ze te groot worden, kunt u ze naar wens terugsnoeien. Enkele oudere stengels zullen op den duur wat moeten worden ingekort. Bij de multiforaramblers moet er wat meer van de oudere takken worden ingekort en/of ingedund.

• Zomersnoei

Net als andere levende wezens zijn ook rozen gericht op voortplanting en na de bloei gaat alle energie naar het vormen van zaad. Voor een goede doorbloei of tweede bloei knipt u de uitgebloeide bloemen van de eerste bloei zo snel mogelijk af bij het eerstvolgende volledige vijfblad. Sommige rozen hebben overigens zeven blaadjes aan een takje! Tegenwoordig schrijft men voor om alleen de bloemen af te plukken – in plaats van het vroegere afknippen van de hele stengel tot het eerste voltallige groene blad. Dit is gezonder voor de roos die ieder blaadje kan gebruiken als energievoorziening, maar het ziet er slordig uit. Aan u de keus. De oude bloemen van rozen die bottels dragen, blijven ongemoeid. Ongewenste gasten zijn ‘zuigers’, wilde scheuten die extra krachtig opkomen. Ze komen voort uit de wilde onderstam van de roos die zich onder de grond bevindt. Graaf de aarde voorzichtig weg en scheur de scheuten af door ze omlaag te trekken. Kijkt u eerst goed of het inderdaad om een wilde scheut gaat die van onder de entplek, de verdikking net boven de aanhechting van de wortel, opkomt. Soms lijken jonge rozenscheuten bedrieglijk ‘wild’.

 

Lente activiteiten

Bemesten
In de maanden maart, april, mei en juni geeft u de rozen (kunst)mest om de gezondheid van de roos en om een betere en langere bloei van de rozen te bevorderen. In juli geeft u een laatste mestgift. Daarna moet de roos tot rust komen om krachten te gaan verzamelen voor de komende winter.

Planten van rozen in pot
Bij potrozen gaat u als volgt te werk. Het is belangrijk om de grond waar de roos in komt, eerst los te maken. Zorg er voor dat de grond goed vochtig is en dat het plantgat net zo groot is als de pot. Is de aarde in de pot te droog, dompel de roos met pot dan een minuutje in een emmer water. Klop de roos daarna voorzichtig uit de pot. Zo voorkomt u beschadiging van het wortelgestel. Rozen houden van water, zorg er dus zeker de eerste maanden voor dat de grond niet uitdroogt. Bij het maken van een plantgat in de tuin wordt de bodembiologie ernstig verstoord. Gebruik de meststof FlowerSaver, die bevat alle bodembiologische ingrediënten om de grond direct weer gezond te maken. Bij het planten van rozen en alle andere planten is het van belang om bij de aanplant te zorgen voor een gezonde grond.

Standplaats van rozen
Rozen kunnen in principe overal geplant worden, echter alle rozen hebben ten minste 4 tot 5 uur zon nodig per dag. Als dit niet haalbaar is, raadpleeg dan ons overzicht van rozen op moeilijke plaatsen. Bij het maken van een plantgat in de tuin wordt de bodembiologie ernstig verstoord. FlowerSaver bevat alle bodembiologische ingrediënten om de grond direct weer gezond te maken. Bij het planten van rozen en alle andere planten is het van belang om bij de aanplant te zorgen voor een gezonde grond.

Water geven

Water geven doet u 's ochtends vroeg, voordat de tuin opgewarmd is. Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen. Op échte warme dagen geeft u tweemaal per dag een watergift. Rozen die u in een pot zet, hebben extra aandacht nodig. Rozen vormen lange wortels, zorg dus voor een voldoende diepe pot.

Planten van kale wortel rozen

Kale wortel rozen (dus rozen zonder pot en aarde) moeten op de volgende wijze geplant worden. Maak een ruim plantgat en woel een hand gedroogde koemest door de aarde. Zorg er voor dat het plantgat voldoende diep is. De oculatieplaats van de roos moet ongeveer 3-5 cm ónder de grond komen. Spreid de wortels op de bodem van het plantgat uit en vul het plantgat verder op. Trek de struik voorzichtig een stukje omhoog zodat goed contact met de grond ontstaat. Trap daarna voorzichtig de grond wat aan. Geef voldoende water. Plant u de roos in de periode november tot maart, heuvel de roos dan aan om vorstschade aan de oculatieplaats te voorkomen. Bij het maken van een plantgat in de tuin wordt de bodembiologie ernstig verstoord. FlowerSaver bevat alle bodembiologische ingrediënten om de grond direct weer gezond te maken. Bij het planten van rozen en alle andere planten is het van belang om bij de aanplant te zorgen voor een gezonde grond. U kunt ook kiezen voor het gebruik van Healthy Start Meststof. Eenvoudiger kan het niet. U drukt één of meerdere tabletten Healthy Start in de grond rond de planten. De plant krijgt daarmee een 100% organische bemesting, humuzuren en gunstige bodembacteriën voor een heel jaar. U hoeft alleen nog maar water te geven. Healthy Start meststoftabletten zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met FlowerSaver.

Rozenbladwesp (bestrijding)
De bladeren van de roos rollen van de buitenkant naar binnen op, omdat de rozenbladwesp hierin eieren legt, waar larfjes uitkomen (half mei tot begin juni). Het enige wat u hiertegen kunt doen is de aangetaste bladeren met de hand verwijderen.

 

Zomer activiteiten

Planten van rozen in pot
Bij potrozen gaat u als volgt te werk. Het is belangrijk om de grond waar de roos in komt, eerst los te maken. Zorg er voor dat de grond goed vochtig is en dat het plantgat net zo groot is als de pot. Is de aarde in de pot te droog, dompel de roos met pot dan een minuutje in een emmer water. Klop de roos daarna voorzichtig uit de pot. Zo voorkomt u beschadiging van het wortelgestel. Rozen houden van water, zorg er dus zeker de eerste maanden voor dat de grond niet uitdroogt.

Uitgebloeide bloemen
Uitgebloeide bloemen verwijderen staat netjes en voorkomt dat de roos zijn energie steekt in de vorming van bottels, in plaats van nieuwe knoppen te produceren. De uitgebloeide bloem haalt u weg bij het eerstvolgende volledige vijfblad. Sommige rozen hebben overigens zeven blaadjes aan een takje!

Bemesten
In de maand juni geeft u de rozen (kunst)mest om een betere en langere bloei van rozen te bevorderen. In juli geeft u een laatste mestgift. Daarna moet de roos tot rust komen om krachten te gaan verzamelen voor de komende winter.

Verplaatsen en verplanten van rozen
De beste tijd om rozen te verplaatsen of te verplanten is de maand oktober.

Water geven
Water geven doet u 's ochtends vroeg, voordat de tuin opgewarmd is. Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen. Op échte warme dagen geeft u tweemaal per dag een watergift. Rozen die u in een pot zet, hebben extra aandacht nodig. Rozen vormen lange wortels, zorg dus voor een voldoende diepe pot.

Standplaats van rozen
Rozen kunnen in principe overal geplant worden, echter alle rozen hebben ten minste 4 tot 5 uur zon nodig per dag. Als dit niet haalbaar is, raadpleeg dan ons overzicht van rozen op moeilijke plaatsen. Bij het maken van een plantgat in de tuin wordt de bodembiologie ernstig verstoord. FlowerSaver bevat alle bodembiologische ingrediënten om de grond direct weer gezond te maken. Bij het planten van rozen en alle andere planten is het van belang om bij de aanplant te zorgen voor een gezonde grond.

 

Herfst activiteiten

Bemesten
In de maand oktober woelt u organische mest rond elke roos door de grond. U kunt hiervoor oude of gedroogde koemest gebruiken. Deze mestsoorten worden langzaam opgenomen, waardoor de roos genoeg voedsel heeft tot het vroege voorjaar.

Bescherming rozen in pot
Een roos in pot op terras of balkon komt goed de winter door wanneer u de plant niet laat uitdrogen. Om te voorkomen dat uw pot in de winter stuk vriest, brengt u bij het planten tussen de pot en de aarde een laagje noppenfolie aan. Let wel op dat het gat aan de onderzijde van de pot vrij blijft om te kunnen afwateren. Het noppenfolie vangt het uitzetten van het water tijdens een vorstperiode op en zorgt er op die manier voor dat uw pot heel blijft.

Planten van kale wortel rozen
Kale wortel rozen (dus rozen zonder pot en aarde) moeten op de volgende wijze geplant worden. Maak een ruim plantgat en woel een hand gedroogde koemest door de aarde. Zorg er voor dat het plantgat voldoende diep is. De oculatieplaats van de roos moet ongeveer 3-5 cm ónder de grond komen. Spreid de wortels op de bodem van het plantgat uit en vul het plantgat verder op. Trek de struik voorzichtig een stukje omhoog zodat goed contact met de grond ontstaat. Trap daarna voorzichtig de grond wat aan. Geef voldoende water.

Plant u de roos in de periode november tot maart, heuvel de roos dan aan om vorstschade aan de oculatieplaats te voorkomen. Bij het maken van een plantgat in de tuin wordt de bodembiologie ernstig verstoord. FlowerSaver bevat alle bodembiologische ingrediënten om de grond direct weer gezond te maken. Bij het planten van rozen en alle andere planten is het van belang om bij de aanplant te zorgen voor een gezonde grond. U kunt ook kiezen voor het gebruik van Healthy Start Meststof. Eenvoudiger kan het niet. U drukt één of meerdere tabletten Healthy Start in de grond rond de planten. De plant krijgt daarmee een 100% organische bemesting, humuzuren en gunstige bodembacteriën voor een heel jaar. U hoeft alleen nog maar water te geven. Healthy Start meststoftabletten zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met FlowerSaver.

Verplaatsen en verplanten van rozen
De beste tijd om rozen te verplaatsen of te verplanten is de maand oktober.

Standplaats van rozen
Zet geen rozen op plaatsen waar heel veel concurrentie is van andere planten of bomen. Als dit onvermijdelijk is, gebruik dan eenmalig bloeiende heesterrozen. Deze hebben meer kans van slagen. Alle rozen hebben ten minste 4 tot 5 uur zon nodig per dag.

 

Winter activiteiten

Bescherming van rozen in pot
Een roos in pot op terras of balkon komt goed de winter door wanneer u de plant niet laat uitdrogen. Om te voorkomen dat uw pot in de winter stuk vriest, brengt u bij het planten tussen de pot en de aarde een laagje noppenfolie aan. Let wel op dat het gat aan de onderzijde van de pot vrij blijft om te kunnen afwateren. Het noppenfolie vangt het uitzetten van het water tijdens een vorstperiode op en zorgt er op die manier voor dat uw pot heel blijft.

Winterverzorging

Het is belangrijk dat de roos tijdens de wintermaanden beschermd wordt op haar meest kwetsbare plek: de oculatieplaats (dat is de dikke knobbel die nét onder de grond zit). Heuvel daarom de roos tijdig aan. Een laagje aarde rond deze plek is voldoende. Vergeet niet aarde weer weg te halen in de maand maart (bijvoorbeeld tijdens het snoeien). Stamrozen beschermt u door een handvol stro of dennentakken rond de oculatieplaats te binden. Ook kunt u gebruik maken van een speciale beschermkap.


ONTVANG NIEUWS EN UPDATES

We gebruiken uw email adres enkel voor het versturen van de nieuwsbrief!

VEILIG BETALEN

betaalmogelijkheden

Alle prijzen zijn inclusief BTW

VOLG ONS

© 2024 DeWilde